Hétvégén csupa frissen finom kaját igyekeztem csinálni. Így készült a szilvásgombóc is.
Az alapja a jó burgonyás tészta. És valóban jó lett.
1 kg burgonya
kb. 20-30 dkg liszt (attól függően, hogy milyen lisztes a krumpli)
1 ek búzadara
2 ek olaj
1 tojás
só
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, még melegen áttörjük, majd elvegyítjük a fenti hozzávalókkal. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
Szilvás gombóchoz:
1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, 8 centis kockákra vágjuk fel. Mindegyik közepébe egy szem szilva kerül (nálunk most ringló volt), amelyet előzőleg megmostunk, félbevágtunk, kimagoztunk. A mag helyébe fahéjat és pici cukrot teszünk.
A négyszögek sarkait összecsípjük, majd lisztes kézzel formáljuk a gombócokat.
Lobogó sós vízbe dobjuk a gombócokat, amiket addig főzónk, amíg fel nem jönnek a víz tetetjére.
Pirított morzsába forgatva tálaljuk.
Nudlihoz:
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, kétujjnyi csíkokra szabdaljuk. Ezeket a csíkokat fél centis darabokra osztjuk, majd az egyes szeletkéket megsodorjuk.
Szintén sós vízben főzzük ki, és pirított morzsába forgatjuk.
Pirított morzsa helyett forgathatjuk darált mákba is (mák+cukor összedarálva).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése