Fotók recept nélkül

2009. december 5., szombat

Spenótos-túrós lasagne


Pontos hozzávalókat nem tudok írni, mert manapság már a saját fejem után megyek a főzésnél a mennyiségek tekintetében. Azért nagyjábóli mennyiségeket megadok.
1 doboz lasagne
1 csomag spenót (most fagyasztott leveles Bonduelle spenót volt)
fél kiló túró
pici olaj (a rántáshoz)
pici vaj (egyrészt a jénai kikenéséhez, másrészt a besamel alaphoz)
pici liszt (a besamelhez és a rántáshoz)
tejföl (egy nagy doboz)
sajt (tetszés szerint)
só, bors, fokhagyma

Először is megcsinálom a spenótot. Lábasba rakom a mirelit spenótkockákat, pici vizet öntök alá, egy kicsit megsózom, és megvárom, míg kiolvad. Mikor kész, egy kis rántásszerűséget csinálok, pici olajon lisztet hevítek, beleszórom a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd egy kis tejfölt keverek hozzá, és az egészet a spenóthoz öntöm. Kicsit összeforralom, még sózom, ha szükséges, majd összeturmixolom.
A tésztával nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes előfőzni egy kicsit (ha a száraz változatot használjuk, mert kapható hűtött, de nyers változatú is). Szóval én forró, olajos (fontos, hogy ne ragadjanak össze a lapok), sós vízben egy kis ideig főzöm őket. Majd kiszedem egy tálcára egymás mellé. 
Összedobok egy kis besamelt. Pici vajat melegítek, majd egy kevés lisztet rakok bele, fehéredésig keverem, majd tejjel öntöm fel. Sózom és fehérborsozom. Majd belekeverek egy tojást. Én szoktam belerakni egy kis tejfölt is. Meg néha egy kis reszelt sajtot.
Innentől a jénaiba csak rakosgatom a dolgokat, miután kivajaztam. Szóval egy réteg tészta, egy vékony réteg spenótkrém, rá túró, majd tészta, erre egy kis besamel. Majd a besamel fölé spenótkrém, túró, tészta... Ezt addig folytatom, míg ki nem futok a jénaiból. Most sikerült fullig tölteni. A tetejére tészta kerül, amire besamelt öntök. Sütőbe tolom, majd mikor barnulni kezd, megszórom reszelt sajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...