Megint egy számomra kedves téma... bár tény, hogy sokról lemaradtam, mert későn jutott eszembe...
Szóval, amikkel indulnék:
Gombás-sajtos csirkemell:
Nem írok mennyiségeket, mert ez egy pofonegyszerű kaja.
A csirkemellet (de lehet más husi is) kiklopfolom, fűszerezem (só-bors), majd állni hagyom. Ezalatt a tepsi aljára baconszalonnát fektetek. A csirkemelleket elősütöm.
Közben megpucolom a gombát és egy kis fej hagymát. A hagymát pici olajon felrakom egy teflon lábasban, majd mikor üvegesre párolódott, hozzáöntöm a gombát, megsózom, megborsozom, és megpárolom.
Az elősütött csirkemelleket a baconre fektetem, rájuk halmozok egy kis gombás szószt, majd zöldfűszereket (itt kakukkfüvet - MERT NAGYON ILLIK A GOMBÁHOZ) fektetek rájuk, és megszórom reszelt sajttal. Betolom az előmelegített sütőbe, és addig sütöm, míg a sajt szépen megbarnul.
Rókagomba paprikás liszben:
(fotó később - mivel az aktuális adag elfogyott, és elfelejtettem megörökíteni)
A világ legegyszerűbb, és számomra az egyik legfinomabb kajája. A rókagombát keresztanyukámék (akik nagy gombászok) szerettették meg velem.
A gombákat megmosom, lecsepegtetem, majd sózott paprikás lisztbe forgatom és megsütöm. Macerás, de valami isteni finom!!!
Gombás csirkenyársak sütőzacskóban:
Idén ez volt a szülinapi menüm, és az abszolút főzésellenes Párom készítette nekem :)
A husit kockára vágjuk, fűszerezzük (gyros fűszerkeverék), állni hagyjuk. Közben előkészítjük a többi hozzávalót: koktélparadicsom, gomba, baconszalonna, hagyma...
Nyársat veszünk, és először a baconbe szúrunk, utána husi, aztán bacon, utána gomba, bacon, paradicsom, bacon, hagyma, bacon, majd a végén egy fokhagymával zárjuk le a sort. (A bacon így szépen hullámzik a nyárson)
Ha készen vannak a nyársak, sütőzacskóba - grill és szabadtűz híján - rakjuk, néhány kisebb megmosott újkrumpli (amit kicsit megsóztunk) társaságában. Addig sütjük (kb. 200 fokon), amíg a bacon szépen megsül, illetve a krumpli megpuhul.
Idényjellegű salátával valami isteni.
Töltött krumpli:
Ez is pofonegyszerű. A jó nagy krumplikat héjában előfőztem, majd kiskanállal kikapargattam. Gombát pucoltam, majd apró kockára vágtam és egy kis fej aprított hagymán megpároltam. A kihűlt keveréket a kivájt krumplikba töltöttem, amiket egy jénai tálba raktam egymás mellé. A tetejére sajtot szórtam, megsütöttem, míg a sajt megbarnult rajta.
Eszembe jutott még két dolog:
Tejfölös-gombás tészta:
(kép később)
Ugyanúgy kezdem, mint mindig. Hagymát apróra vágok, aprított gomba rá, megpárolom, sózom, borsozom, rázuttyintok egy nagy adag tejfölt, belerakok egy jó adag kakukkfüvet, összerottyantom és kész. Tésztát főzök, összekeverem, tálalom.
Tejfölös-gombás tészta husisan:
Ebben az esetben csirkehusit vágok apró kockára, fűszerezem, majd egy külön lábasban kis olajon (vagy vajon) megsütöm szép aranybarnára.
Folytatásaként az előbb említett szószt elkészítem, majd a husit belekeverem a kész raguba, összefőzöm, tésztát v. rizst csinálok hozzá.
Gombaleves:
(kép később)
Talán a második leves volt, amit kiskoromban megtanultam elkészíteni. A művelet a szokásos: hagyma apróra, megdinsztelni, rá a gomba, megpárolni. Ezután egy nagy adag vizet öntök hozzá, húsleveskocka beledob, gyorsan összeforr - úgyhogy sietni kell a galuskával: egy tojáshoz pici sót, kevés vizet és annyi lisztet adok, amivel félkemény állagot érek el. Az összeforrt levesbe szaggatom és egy nagy csokor petrezselyemzöldet vágok közepesen apróra, és ezt is beleszórom. Egyett rottyan, kész. Imádom!
Azért hagyok helyet a folytatásnak, hátha eszembe jut még valami ;) - imádom a gombát...
Eszembe jutott még két dolog:
Tejfölös-gombás tészta:
(kép később)
Ugyanúgy kezdem, mint mindig. Hagymát apróra vágok, aprított gomba rá, megpárolom, sózom, borsozom, rázuttyintok egy nagy adag tejfölt, belerakok egy jó adag kakukkfüvet, összerottyantom és kész. Tésztát főzök, összekeverem, tálalom.
Tejfölös-gombás tészta husisan:
Ebben az esetben csirkehusit vágok apró kockára, fűszerezem, majd egy külön lábasban kis olajon (vagy vajon) megsütöm szép aranybarnára.
Folytatásaként az előbb említett szószt elkészítem, majd a husit belekeverem a kész raguba, összefőzöm, tésztát v. rizst csinálok hozzá.
Gombaleves:
(kép később)
Talán a második leves volt, amit kiskoromban megtanultam elkészíteni. A művelet a szokásos: hagyma apróra, megdinsztelni, rá a gomba, megpárolni. Ezután egy nagy adag vizet öntök hozzá, húsleveskocka beledob, gyorsan összeforr - úgyhogy sietni kell a galuskával: egy tojáshoz pici sót, kevés vizet és annyi lisztet adok, amivel félkemény állagot érek el. Az összeforrt levesbe szaggatom és egy nagy csokor petrezselyemzöldet vágok közepesen apróra, és ezt is beleszórom. Egyett rottyan, kész. Imádom!
Azért hagyok helyet a folytatásnak, hátha eszembe jut még valami ;) - imádom a gombát...
Húha, mennyi finomság egy helyen! Nem is tudom, melyikből ennék inkább? Legszivesebben az egészet felfalnám. :)))
VálaszTörlésMind-mind isteni lehet!
VálaszTörlés