Fotók recept nélkül

2009. október 8., csütörtök

VKF XXIX: GOMBÓCOK

Csokoládéleves habgombóccal:
Csokoládéleves: 2,5 l tej, fél rúd vanília, 12,5 dkg cukor, 13 dkg csokoládé, só, 2-3 tojás.
A tejet felforraljuk egy fél rúd vaníliával, a cukorral, a reszelt csokoládéval, a csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgát. Ehhez a leveshez apró kétszersültet vagy habgombócot adunk.

Habgombóc: 1-2 tojásfehérje, 2 ek porcukor, kevés tej, cukor.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, lassan elvegyítjük a porcukorral. Ujjnyi vastagon egy tálcára simítjuk. Kevés tejet cukorral felforralunk, a tűzről levéve a a tojásfehérjéből kiszúrt gombócokat beletesszük, fedővel lefedve lassú tűzön készre pároljuk. Forrnia nem szabad, mert a gombócok összeeshetnek. Csokoládéleveshez tálaljuk.

Kókuszgolyó, ahogy én szeretem:
35 dkg darált keksz, 7 dkg vaj, 3 nagy ek kakaó, 3 ek porcukor, 1 kávéspohár tej
A kekszet, a cukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, majd a tejet hozzáöntjük. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Hűtőben alaposan lehűtjük.


Gesztenyével töltött túrógombóc:



40 dkg túró, 2 tojás, 1 ek vaj, 5 ek búzadara, só, 2 ek porcukor, 1 cs. vaníliás cukor
Töltelék: 1 cs. gesztenyemassza, 1 ek tejszín
Kívülre: reszelt (darált) babapiskóta
A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és az olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a túrót, a búzadarát és a sót. A masszát összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojások felvert kemény habját. Hűvös helyen legalább egy órát pihentetjük (ezalatt a búzadara kellően megduzzad). A gesztenyemasszát a tejszínnel összekeverjük, hogy lágyabb legyen, majd kis golyókat formálunk belőle.
A túrós masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk, a közepébe pedig egy gesztenyegombócot teszünk. Alaposan összegyúrjuk, majd forró, lobogó vízbe dobjuk őket. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezután még 4-5 percig tovább főzzük őket, majd lecsöpögtetés után a lereszelt babapiskótában megforgatjuk. Adhatunk mellé vanília- vagy gyümölcsszószt is.


Húsgombóc (fasírt), ahogy én szeretem:
50 dkg csirkemell, 1 db zsemle, 1 kisebb fej hagyma, só, bors, pirospaprika, tabasco, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A csirkemellet ledaráljuk, majd összedolgozzuk az előzőleg tejbe áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével. A hagymát apróra vágjuk, majd kis olajon megdinszteljük. Mikor kihűlt, a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket is, kivéve a sót. Az egész masszát jól összedolgozzuk, majd hozzáadunk egy tojást. Akár egy estére is hűtőbe tehetjük, majd sütés előtt megsózzuk. Kis gombócokat formálunk belőle, majd zsemlemorzsába hempergetjük, végül forró olajban megsütjük.


Már csak a habgombóccal maradtam adós :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...