Fotók recept nélkül

2014. március 17., hétfő

Gesztenyés cupcake

Katucikonyhánál találtam a receptet, de szokásomhoz híven volt benne átalakítás.
http://katucikonyha.blogspot.hu/2014/03/gesztenyes-cupcake.html

Az alapreceptet egy az egyben megtartottam:
10 dkg vaj
fél csomag (12,5 dkg) gesztenyemassza
2 tojás
10 dkg nádcukor
1 tk vanília-kivonat
1 tk rum
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
egy kis aprított csokoládé v. csokoládélencse

Krém:
a másik fél gesztenye
1 tk rum
egy evőkanál liszt
1 dl tej
10 dkg vaj

A cupcake-ekhez a szokásos módon elkészítjük a tésztát. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát és a rumot, majd a sütőporos lisztet, az olvasztott vajat, majd a gesztenyét. Legvégül belekeverjük a csokoládét. Muffinkapszlikba adagoljuk, 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

A krém az eredeti recept szerint mascarpones, de mivel nálam most a tejes cuccokból csak a laktózmentesek jönnek be, így kb. egy deci tejből és egy evőkanál lisztből alapkrémet főztem, belekevertem 10 dkg vajat, majd a gesztenyét és egy kis rumot. Kihűtöttem, nyomócsőbe tettem, és feldíszítettem a cupcake-eket. Ha nem teszünk csokit a cupcake belsejébe, akkor kiskanállal kivájhatjuk, és abba is mehet a krémből. Végül némi csokiforgáccsal díszítettem.


2014. március 7., péntek

Gesztenyés keksz

Az úgy volt...
... hogy nekiestem egy gesztenyemasszának, de akartam valami kekszet is csinálni belőle, így volt kb. 15 dkg, amit nem faltam fel. :) Mindenféleképpen valami gyúrós-szaggatós keksz motoszkált a fejemben, így kimentem a konyhába receptet kreálni.
Szóval adott volt a gesztenye, ehhez jöttek a többiek:
15 dkg gesztenyemassza (ha több maradt volna, az íze is gesztenyésebb lett volna, de hát... :))
10 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
1 ek cukor (ha valaki édesebben szereti, mehet bele több is)
csipet só
1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor (na, ezt én frankón kihagytam, de csak a sütés közbeni mérete változott volna)
10 dkg vaj

A vajat elmorzsoltam a lisztek keverékével, elkevertem az összetört gesztenyemasszával, (itt maradt ki a sütőpor v. szódabikarbóna) majd hozzáöntöttem a tojásokat, a cukrot, a sót, és összegyúrtam.
Fél centi vastagra nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy-egy csokipasztillát nyomtam a közepébe, majd betoltam a sütőbe (ahol egyébként egy mézes cékla már süldögélt). 175 fokon sütöttem kb. 10-15 percig. A második adagot kicsit magasabb hőfokon (200) szintén 10 percig. Így az a különbség, hogy míg az első puha maradt, lett jó kis ropogós is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...