Fotók recept nélkül

2014. január 27., hétfő

Kókuszos süti

Az úgy volt, hogy a költözéskor megígértem Gy-nek, hogy csinálok sütit. Úgy alakult, hogy akkor nem jutott rá idő, szombatra viszont meghívtuk ebédre, így pénteken vadásztam valami kókuszos sütit.

És mit ad isten, van olyan, hogy nem sikerül/nem figyelek oda/nem az én napom van egy süti elkészítésekor. Ez a süti most így járt.

Bár mint utóbb megnéztem, amit végül csináltam (http://www.vagottvegyes.hu/kokuszos-csokis/) szinte ugyanaz, csak két csokis réteg között van a kókusz.

Na, hát velem úgy esett, hogy két részletben kevertem a tésztát, pont az 1 dl tej és 1 dl olaj felezése miatt... amit végül kicsit összekevertem, így a 2 dl már könnyen felezhetővé vált. Illetve végül mégis kétszínű mellett döntöttem.

Tészta:
4 db tojás
8 ek cukor
1 dl olaj
1 dl tej
13 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
Krém:
5 dl tej
3 ek  keményítő
2 ek  cukor
20 dkg kókuszreszelék
a tetejére tortabevonó

A tésztát mint fentebb írtam, feleztem, a 13 ek lisztet 6 ek a kakaósba, 7 ek a simába osztással használtam.
A krém készítésekor csak a fejem után mentem. Később rájöttem, hogy lehet, hogy úgy kellett volna csinálni, hogy először összefőzni kókusz nélkül a többit, majd mikor kicsit sűrű, akkor belerakni a kókuszt. Helyzetemben egy tömör masszát kaptam már kapásból, ami egy szép sima gombóccá volt keverhető, mikor kicsit összefőtt...
Ott sem voltam a topon, hogy nem tudtam, mennyire terül el a tészta. Bár mikor a kakaósba tettem még egy deci tejet kábé, akkor jó folyós lett, de nem terült el teljesen a lapos tepsin. 
A kókuszos krémet viszont szépen rá tudtam simítani.
A baj viszont ott kezdődött, hogy a vaníliás/fehér tésztát is megzuttyintottam egy deci tejjel, így viszont lefolyt a tetejéről. Ennek egyedül M. örült, hogy jó sok széle lett a sütinek, amit még azon melegében el lehetett fogyasztani.

Összességében nagyon ízlett, szerintem teszek még egy próbát, egyrészt magas oldalfalú tepsiben, másrészt a krémfőzésnél fogok váltani.
Egyébként ilyen lett:

2014. január 21., kedd

Brokkolifasírt

Volt a fagyasztóban még egy kevés brokkoli, így a múlt heti adag után újabbat csináltam ebédre.

Nem tudok pontos mértékeket írni (de majd igyekszem), mivel általában már úgy főzök, hogy ami van, ahhoz kalkulálom a többit.
Szóval volt egy kis fejnyi brokkoli, azt enyhén sós vízben megfőztem, majd leszűrtem. Szórtam hozzá kb. 3-4 ek-nyi zsemlemorzsát, egy evőkanálnyi lisztet, sóztam, borsoztam, adtam hozzá egy fél marék reszelt sajtot, egy tojást és jól összekevertem. 
Kevés olajat öntöttem egy serpenyőbe, majd kis gombócokat (kb egy nagyobb diónyi) formáztam, kicsit ellapogattam, majd mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.

Múlt héten olaj helyett maradék baconzsír (reggel baconszalonnát sütöttem, annak a kisült zsiradékát melegített a sütéshez) volt, hát össze sem lehet hasonlítani az ízeket. A baconös javára.

2014. január 18., szombat

Csokoládészuflé

Ma névnapozás volt nálam, így valami gyors és mennyei finomságra gondoltam. Így lett a csokiszuflé.

4 tojás
20 dkg étcsoki
5 dkg cukor
10 dkg vaj
2 ek kakaópor
1 ek liszt

Először a csokit apró darabokra tördelem, majd vízgőz fölött megolvasztom. Belerakom a vajat, majd olvadásig keverem. Közben a 4 tojást elkeverem a cukorral. A csokis-vajas keverékhez rakom a lisztet és a kakaóport, majd hozzáadom a tojásos-cukros keveréket.

Kivajazott-kilisztezett szufléformába töltöm.

A sütőt 250 fokra kapcsolom. A szufléformákat kb. háromnegyedükig töltöm a krémmel, majd betolom a sütőbe. Addig kell sütni, amíg a teteje kicsit megemelkedik, majd kivesszük a sütőből és egy tányérra borítjuk. Én vaníliafagylalttal tálaltam. 

A közepe fantasztikusan folyós lett, olyan, amilyen a nagy könyvben meg van írva.
Fény hiányában nem a legtökéletesebb kép, de az a sötét fekete folt a közepén a folyós csoki...
Ui: a sütési idő nálam olyan nyolc perc volt, de kísérletezni kell, mert sütőfüggő. Az a lényeg, hogy a teteje kezdjen kemény lenni. Lehet a formából is kanalazni, ha előtte nem kenjük ki (és lisztezzük). Gyorsan kell tálalni, mert álltában a melegtől kezd a közepe keményedni.
Szufléforma hiányában kis csészéket javaslok, amik bírják a sütőt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...