Fotók recept nélkül

2012. október 17., szerda

Zabpelyhes kókuszos gobóc

Donald kacsa szakácskönyvét még általános iskolás koromban kaptam. Ebben vannak Szemfényvesztő Gundel Gizi kókuszos labdái.

Gyerekek is elkészíthetik!


10 dkg vaj
10 dkg zabpehely
3,5 dkg kókuszreszelék
7,5 dkg porcukor
1 tk vaníliás cukor
2 ek kakaópor
1 ek hideg víz

Összekeverem, kókuszba forgatom, és hűtőben kicsit kifagyasztom.

2012. október 15., hétfő

Krumplifánk

Nagy kedvenc ez is, szintén feszültséglevezetőnek készült a hétvégén. Ilyen jól még sosem sikerült a tésztája. Most ráadásul az egy adag kevés is lett...

25 dkg főtt, áttört burgonya
25 dkg liszt
2 tojássárga
2 dkg élesztő
kevés tej
1 ek olaj
sütéshez bőven olaj

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a burgonyával, a tojássárgákkal és a sóval. Annyi langyos tejjel dagasztjuk meg, hogy könnyű, kelt tészta keménységű masszát kapjunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy órán át letakarva pihentetjük, majd forró olajban szép pirosra sütjük. 
Sütés közben megdagadnak, így ha van közöttük hely a serpenyőben, maguktól is megfordulnak.

Szilvásgombóc

Hétvégén csupa frissen finom kaját igyekeztem csinálni. Így készült a szilvásgombóc is.


Az alapja a jó burgonyás tészta. És valóban jó lett.
1 kg burgonya
kb. 20-30 dkg liszt (attól függően, hogy milyen lisztes a krumpli)
1 ek búzadara
2 ek olaj
1 tojás

A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, még melegen áttörjük, majd elvegyítjük a fenti hozzávalókkal. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.

Szilvás gombóchoz:
1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, 8 centis kockákra vágjuk fel. Mindegyik közepébe egy szem szilva kerül (nálunk most ringló volt), amelyet előzőleg megmostunk, félbevágtunk, kimagoztunk. A mag helyébe fahéjat és pici cukrot teszünk. 
A négyszögek sarkait összecsípjük, majd lisztes kézzel formáljuk a gombócokat.

Lobogó sós vízbe dobjuk a gombócokat, amiket addig főzónk, amíg fel nem jönnek a víz tetetjére. 
Pirított morzsába forgatva tálaljuk.

Nudlihoz:
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, kétujjnyi csíkokra szabdaljuk. Ezeket a csíkokat fél centis darabokra osztjuk, majd az egyes szeletkéket megsodorjuk.
Szintén sós vízben főzzük ki, és pirított morzsába forgatjuk.
Pirított morzsa helyett forgathatjuk darált mákba is (mák+cukor összedarálva).

2012. október 10., szerda

Cupcake

Egyenlőre csak kép, recept is lesz.

KOPENKA tartott szeptember végén a Chefparade-ban tortadíszítő kurzust. Jelentem, jelen voltam, miután két nappal előtte szabadultak fel helyek, és sikeresen lecsaptam az egyikre. 
3 tortát készítettünk, egy lányosat, egy fiúsat és egy szabadon választottat.
Alapvetően marcipánnal dolgoztam, a sárga alapja fondant (kis maradék marcipánnal keverve).

Ott kaptunk egy szuper receptet, amiből a mini torták is készültek, én tegnap ezt cupcake formába "öntöttem".



Most utánanéztem a mini kiszúróformáknak, a világ minden pénzét el tudnám költeni különböző kellékekre...

2012. október 3., szerda

Mustáros karaj szalonnával, kolbásszal - egyben sütve

Tegnap a Lumis fiúknál (http://galeria.nlcafe.hu/1/42981/0/1) vettünk egy 60 dkg körüli karajt (csonttal együtt). 
Ma fogtam, megmostam, felszeleteltem úgy, hogy a hús még a csonton maradjon, besóztam, borsoztam, az egyik felét még mustárral is megkentem, majd szalonnát és kolbászkarikát tettem mellé. 
Beraktam egy sütőzacskóba egy órára a 200-250 fokos sütőbe, és ez lett belőle:
Én, aki nem rajongok a sertéshúsért, ezért megveszek...
Ja, krumplipüré volt mellé, a jó kis szafttal meglocsolva, ami kisült a húsból.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...