Fotók recept nélkül

2009. december 8., kedd

Sült kacsamell

Végy egy kacsamellet. Fűszerezd be azzal, amivel szeretnéd. Én besóztam, megszórtam borssal, meghintettem majorannával illetve raktam rá rozmaringot, kakukkfüvet és zsályát. Hagyd állni legalább egy jó félórát. Utána végy elő egy kis serpenyőt, amibe belefér. Önts alá egy nagyon minimális mennyiségű olajat. Rakd bele a bőrös felével lefelé, és kezdd el sütni. Amikor már piros a bőrös fele, akkor fordítsd meg. Erre az oldalára süss kérget, azaz addig hagyd sülni, amíg mindenhol kap egy kis színt. Ekkor költöztesd át az egészet egy tepsibe. Önts alá egy minimális mennyiségű vizet, fedd le alufóliával és told előmelegített sütőbe. Süssd legalább egy jó fél-háromnegyed óráig. Utána pihentesd egy kicsit, mielőtt felszeletelnéd.
Illik hozzá a narancsmártás: Végy 3 narancsot, reszeld le a héját, facsard ki a levét. Egy serpenyőbe tegyél 3 ek. mézet. Kezdd el melegíteni, majd mikor habzik, rakd bele a narancs héját és a narancslevet. Kavard el, majd közben egy kiskanálnyi keményítőt keverj el egy kis pohár vízben, és az egészet öntsd a szószhoz. Addig kevergesd, míg selymes mártásszerű lesz.
Nekem ilyen lett: 
(ezen nincs narancsmártás - szerintem az én tányérom volt :))

Hókifli

Mivel megint aktuális lesz, leírom ide a receptet. Képek a tavalyiak, majd az ideiekről is rakok fel, ha megsütöttem.

Porhanyós kifli (tojás nélkül)
50 dkg liszt
20 dkg margarin v. 15 dkg zsír
1 dl tejföl
1 kanál cukor
2 dkg élesztő
kevés tej

Az élesztőt megfuttatjuk, közben a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, az élesztőt. Majd a tejet és a tejfölt. Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. Majd 3 mm vastagra nyútjuk, és kiszaggatjuk. Töltelék lehet: gesztenyemassza, lekvár, mák.
Forró sütőben rózsaszínűre sütjük, majd még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk.


2009. december 5., szombat

Spenótos-túrós lasagne


Pontos hozzávalókat nem tudok írni, mert manapság már a saját fejem után megyek a főzésnél a mennyiségek tekintetében. Azért nagyjábóli mennyiségeket megadok.
1 doboz lasagne
1 csomag spenót (most fagyasztott leveles Bonduelle spenót volt)
fél kiló túró
pici olaj (a rántáshoz)
pici vaj (egyrészt a jénai kikenéséhez, másrészt a besamel alaphoz)
pici liszt (a besamelhez és a rántáshoz)
tejföl (egy nagy doboz)
sajt (tetszés szerint)
só, bors, fokhagyma

Először is megcsinálom a spenótot. Lábasba rakom a mirelit spenótkockákat, pici vizet öntök alá, egy kicsit megsózom, és megvárom, míg kiolvad. Mikor kész, egy kis rántásszerűséget csinálok, pici olajon lisztet hevítek, beleszórom a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd egy kis tejfölt keverek hozzá, és az egészet a spenóthoz öntöm. Kicsit összeforralom, még sózom, ha szükséges, majd összeturmixolom.
A tésztával nekem az a tapasztalatom, hogy érdemes előfőzni egy kicsit (ha a száraz változatot használjuk, mert kapható hűtött, de nyers változatú is). Szóval én forró, olajos (fontos, hogy ne ragadjanak össze a lapok), sós vízben egy kis ideig főzöm őket. Majd kiszedem egy tálcára egymás mellé. 
Összedobok egy kis besamelt. Pici vajat melegítek, majd egy kevés lisztet rakok bele, fehéredésig keverem, majd tejjel öntöm fel. Sózom és fehérborsozom. Majd belekeverek egy tojást. Én szoktam belerakni egy kis tejfölt is. Meg néha egy kis reszelt sajtot.
Innentől a jénaiba csak rakosgatom a dolgokat, miután kivajaztam. Szóval egy réteg tészta, egy vékony réteg spenótkrém, rá túró, majd tészta, erre egy kis besamel. Majd a besamel fölé spenótkrém, túró, tészta... Ezt addig folytatom, míg ki nem futok a jénaiból. Most sikerült fullig tölteni. A tetejére tészta kerül, amire besamelt öntök. Sütőbe tolom, majd mikor barnulni kezd, megszórom reszelt sajttal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...