Fotók recept nélkül

2009. április 27., hétfő

Kakaós csiga

Kakaós csigák:


60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojássárga
2 ek. olaj
egy csipet só
1 ek. cukor
tej (szükség szerint)
töltelék:
5 dkg vaj
5 dkg margarin
3 ek. kakaó
3 ek. porcukor
sütés után:
2 dl vaníliás cukorral édesített tej


Az élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben, majd összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, sóval, tejjel, és alaposan bedagasztjuk. Mikor már egyenletes a tészta, akkor dagasztjuk bele az olajat, és kilisztezett edényben a tetejét liszttel meghintve, langyos helyen, kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán egy ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk, és megöntözzük a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, megszórjuk porcukorral és kakaóval, és feltekerjük. Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, az így nyert csigákat zsírozott tepsire rakjuk (szorosan egymás mellé). Meglocsoljuk a vaj maradékával, és a sütőben megsütjük. Mikor már majdnem kész, a forró tésztát a sütőből egy percre kivesszük, és a vaníliás cukros forró tejjel meglocsoljuk, visszatoljuk, és készre sütjük.
A csigákat a tálon porcukorral hintjük meg.


2009. április 12., vasárnap

Kiflik



Reggeli kifli
(16 kiflihez)

1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
10 dkg puha vaj
1 tojás
60 dkg liszt
3 evőkanál sovány tejpor (én nem tettem bele)
1 teáskanál szárított élesztő
(plusz 1 tojássárga a kenéshez)

A kenyérsütő gépbe öntöttem 360 ml vizet (langyosat), majd beletettem a sót, a vajat, a tojást, a lisztet. A lisztbe mélyedést csináltam, oda tettem a cukrot és az élesztőt.
Beállítottam a kívánt programra (az enyémen 8-as), és otthagytam.
Mikor kész lett, kivettem, átgyúrtam, két cipóra osztottam, 5 percig pihentettem.
Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra. 
A cipókat lisztezett deszkán kb. 30 cm átmérőjűre nyújtottam. A tésztakört 8 felé vágtam, az egyes háromszögeket kicsit nagyobbra nyújtottam.
4 félét csináltam, az egyik natúr lett, azaz simán feltekertem (a nagyobb oldalánál kezdtem tekerni). A másodikba sajtot tettem (a tetejét is megszórtam vele), a harmadikba napraforgómagot, ezt kívülről szezámmaggal szórtam meg, a negyedikbe pedig aprított étcsokit, ezt kívülről tortadarával "jelöltem meg". 
Tehát a feltekerés után tepsire tettem, még 20 percig pihentettem. Megkentem tojássárgával, ekkor jöttek a már említett "jelzések".
A sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sültek.

Kuglóf





Kakaós kuglóf cukor nélkül - Limara régi receptje

Muffinok - alaprecept + képek

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 2 ek kakaó, 3,5 dl liszt, 2 dl cukor, 1 tk. van.cukor, 2 tk. sütőpor, 25 dkg gesztenyemassza, fél tábla fehércsoki, pici só.

Szedres-csokis:
Az évfordulós csokis muffin megbolondítva gesztenyével:
Almás-diós:
Almás-diós másként:
Csokis és mákos (mázas) muffin:

Candidás - recept a másik blogban:

"Belülkétcsokis":

Szülinapi díszítéses:

Gyors süti (Tante Fanny tésztából)




Mint már írtam korábban, nagyon szeretem a Tante Fanny "cuccokat", az élesztős leveles tésztát különösen. Tegnap a bableves után még gyorsan összedobtam pár gesztenyés kiflit, és ilyenek lettek. Meózta: Mackó, a keresztlányom meg a barátnőm :)
Annyit csináltam a gesztenyével, hogy mikor kiolvadt a massza, forró tejjel (kb fél deci) nyakonöntöttem, így krémes lett, és nem száradt ki sütés közben.

Zsömle


Most valamiért nagyon jól sikerült, puha lett, szép barna, de valószínűleg az új sütő az oka :)
200 fokon 20 perc alatt minden kész lesz benne :)
A recept:
0,5 kg liszt
1 csomag szárított élesztő
1 ek só
1 ek cukor
3,5 dl langyos víz
Ezt kenyérsütő gépbe vagy dagasztós robotgépbe tesszük. Mikor már szép sima a tészta, 1 dl olajat öntünk bele, hogy azt is jól hozzádolgozza. Megkelesztjük. Majd szétadagoljuk, és újra kelesztjük. Sütés előtt megkenjük vízzel. (Én most utána is megpacsmagoltam :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...