Fotók recept nélkül

2009. március 27., péntek

Pizzatészta (Jamie Oliver)

1 kg liszt
1 marék só
1 marék cukor
3 csomag szárított élesztő
1/2 liter langyos víz



2009. március 26., csütörtök

Fordított almás karamellás süti

Összedobtam egy fincsi sütit, kép most nincs tőlem (a receptes itt van: Almás süti ), de az íz... nyami :)
Receptje:


Fordított almás karamellás süti (kb. 26 cm átmérőjű piteformához)
3 nagyobb, savanykás alma
25 dkg liszt
20 dkg cukor, ebből 2-3 evőkanálnyi a karamellhez
1 tojás
1,5 dl tej (nekem kicsit több kellett belőle)
8 dkg vaj
fél zacskó sütőpor
egy fél citrom leve
némi vanília, fahéj
A piteformát alaposan kikentem vajjal/margarinnal, majd egyenletesen beleterítettem a 2-3 ek. cukrot. Az almákat meghámoztam és a magházukat kiszedtem, majd nem túl vékony szeleteket vágtam belőlük. Legyezőformában (kicsit egymásra csúsztatva) a formába rendezgettem a szeleteket.
A margarint/vajat és a cukrot felvertem és hozzákevertem a tojást. Beleszórtam a lisztet, a fahéjat, vaníliát, és a sütőport, a citromlevet és a tejet hozzáöntöttem és alaposan összeforgattam az egészet. A keveréket rákanalaztam az almára, majd az egészet előmelegített sütőben 180 C°-on 35-40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve pár percet hűlni hagytam, majd egy nagyobb tányért borítottam a tetejére és a formával alaposan összeszorítva megfordítottam az egészet. Így a tészta került alulra, az illatos, karamelles alma pedig a tetejére.
(Az esetlegesen a piteformában maradt alma, tészta és karamelldarabokat nyugodtan kanalazzuk be a konyhapult mellett állva még azon melegében….)
Na, ez valami isteni, nálunk sűrűn lesz az étlapon, az biztos ;)

A legveszélyesebb sütirecept

5 perces bögrés csokis süti

4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
3 evőkanálnyi csokidarab (kihagyható)
egy csepp vanília aroma
1 nagy bögre

Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk
hozzá a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az
olajat (vajat) és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a csokidarabokat
(ha használjuk) és a vaníliát és ismét keverjük meg.
Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000
watton (magas fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de
ne aggódjunk! Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük kistányérra.
És miért veszélyes? Mert így csak öt percre leszünk attól, hogy
éjjel-nappal csokis sütit együnk! Ki is nyomtatod rögtön, ugye?

Mézes süti

1 kg liszt
2-3 kiskanál szódabikarbóna
1 kocka margarin
30 dkg olvasztott méz
25 dkg cukor
2 tojássárga
A mézet megolvasztjuk és hozzáadjuk a cukrot, ez elvegyítjük a szódabikarbónás liszttel és a vajjal, végül a tojássárgával összeállítjuk (mi úgy csináljuk, hogy a mézbe betesszük a cukrot meg vajat, végül a tojást, és ezt adjuk a szódabikarbónás, mézessütifűszeres liszthez).
Azonnal nyújtjuk. Előmelegített, középmeleg sütőben világosra sütjük.
Máz: 1 tojásfehérjéhez 15 dkg porcukrot adunk, és nagyon keményre verjük.

Íme az elkészült süti, a díszítésről később lesz kép :)



2009. március 16., hétfő

Kajcsik a 9. fordulóra

Sokmindent főztem, szombaton 5 óra hosszán át a konyhában tettem-vettem :) Íme az eredmény:
Husileves (ahogy én csinálom - egyik fajta):
Végy egy csomó husit vagy hozzá hasonló dolgot (én farhátat, csirkelábat, csirkemájat-szívvel, pulykazúzát szereztem be), keríts egy csomó zöldséget (nálam sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, krumpli, fokhagyma, borsó volt). Készíts elő mindent, és így fogj neki:
Felkarikáztam a répát, és egy nagy fazékba kis olajat tettem, majd beleraktam a répát, és addig pirítottam, míg szép sárga színe lett az olajnak. Aztán a kis hasábra felvágott fehérrépát is hozzáraktam, majd felöntöttem vízzel. Beleraktam a megmosott farhátat, sóztam, borsoztam. Mikor felforrt, leszedtem a habját. Aztán tovább dúsítottam a levest: beletettem a csirkelábat. Majd kicsit később jött a zeller, a karalábé, megint később a pulykazúza, majd legvégül a karfiol, a krumpli, a szív-máj, a borsó és a fokhagyma.
Így nézett ki:


Aztán összedobtam egy nagyon nagy adag sztrapacskát (rendesen reszelt krumplival, juhtúróval...). Erről sajnos nem készült fotó, de majd a legközelebbi készítésnél pótolom.

Készítettem még muffint is, aminél jó szokásomhoz híven átírtam a receptet :)


Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 2 ek kakaó, 3,5 dl liszt, 2 dl cukor, 1 tk. van.cukor, 2 tk. sütőpor, 25 dkg gesztenyemassza, fél tábla fehércsoki, pici só.

Vasárnapra, az igazi évfordulós napra sütöttem csirkecombot, és Hasselback burgonyát csináltam hozzá. 

És jött a meglepi: még szombat este megsütöttem a sima piskótát, amit kivételesen maciformában sütöttem meg :) (4 tojás, 4 ek. liszt, 4 ek. cukor, pici sütőpor, pici só)
Csináltam hozzá a muffinnál maradt fél tábla fehércsokiból habos csokiszószt megbolondítva pár kocka étcsokival. Valami mennyei lett, csak elfelejtettem a művet lefényképezni (majd legközelebb)


Főzésből Mackótól csillagos ötöst kaptam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...